TEST ADATA ED600 – Accesoriul care face dintr-un SSD unul extern

de: George Stanciu
20 03. 2018
George Stanciu/ Playtech

Dacă ai un HDD sau un SSD pe care să-l ții după tine oriunde mergi, ai nevoie și de o carcasă pentru el, iar ADATA ED600 e un produs destul de bun din această categorie.

Poate că ar trebui să mă refer mai puțin la HDD-uri decât la SSD-uri, dar trebuie să știi că ambele tipuri de stocare sunt compatibile cu carcasa ED600 de la ADATA. Firește, dacă vrei să folosești un HDD, vei avea nevoie de unul pe format de 2,5 inci, așa cum găsești în laptopuri, așa că e ceva mai puțin probabil să ai la îndemână așa ceva.

Un SSD, în schimb, e extrem de accesibil în prezent și are multe avantaje față de un HDD clasic. Nu are părți mobile sau foarte fragile la interior, așa că poate să supraviețuiască unei trânte. E mult mai compact și mai ușor, dar oferă și viteze de citire și scriere mult mai mari decât un HDD clasic.

Toate bune și frumoase până ce ajungi în punctul în care vrei să iei SSD-ul la purtător și descoperi că ai nevoie de o carcasă cu conector USB pentru calculatoarele sau laptopurile unde vrei să conectezi unitatea de stocare. Aici intervine ADATA ED600.

Principiul de funcționare e la fel de simplu pe cât te aștepți să fie. Deschizi carcasa, introduci SSD-ul la interior, iar apoi o închizi și conectezi ED600 la calculator, pe USB. Nu ai de instalat vreo aplicație sau de făcut ceva complex ca să funcționeze SSD-ul proaspăt conectat la calculator.

Marele avantaj al carcasei ADATA ED600 e rezistența la apă și la praf. Într-o perioadă în care telefoanele și alte gadgeturi vin cu asemenea sisteme de protecție, e binevenită și o carcasă de SSD care poate rezista la asemenea intemperii.

Standardul de protecție este IP54, iar în cazul apei, te poți aștepta la o protecție împotriva împroșcărilor, dar nu și a scufundărilor. Totodată, carcasa e rezistentă și la șocuri, așa că o căzătură de la aproximativ un metru n-ar trebui să-i facă unității de stocare probleme.

Interfața externă este USB 3.1, iar cea internă este SATA 3.0. Astfel, carcasa are o eficiență de transmitere a datelor de până la 5 Gb/s.

Dacă ai nevoie de o carcasă care să nu-ți dea bătăi de cap când vrei să o folosești, dar care îți oferă și câteva metode de protecție pentru HDD-ul sau SSD-ul de la interior, atunci poți da o șansă carcasei ADATA ED600.